Logga in
Sök Dela Skriv ut

Nyheter - Vannlekkasjer, en dyr historie

Vannlekkasjer, en dyr historie

Lekkasjer i det kommunale vannledningsnettet koster samfunnet mange millioner kroner i året. I Norge forsvinner i snitt en tredjedel av drikkevannet på grunn av lekkasjer. Både i 2014 og i 2015 ble det gjennomført en reparasjon per ti kilometer med rør.

 

Vannlekkasjer påvirker mange. Reparasjonskostnader, avbrudd i vannforsyningen, trafikkforstyrrelser og skader på eiendom er blant de vanligste konsekvensene. Driftsforstyrrelser og driftsavbrudd for boliger og bedrifter er vanlig ved brudd på hovedledninger. Konsekvensene blir ekstra store om vannlekkasjen påvirker sårbare virksomheter som sykehus og vannavhengig industri.

 

Soneinndeling av ledningsnettet

Et stort problem for mange kommuner er å finne lekkasjen. Derfor er det satt i gang prosjekter som skal gjøre det enklere å lokalisere lekkasjene raskt. Tid kan bety mye for hvor store utgiftene blir, avhengig av størrelsen på skaden.

 

Løsningen er å plassere ut strømningsmålere på strategiske steder, for å avgrense området der lekkasjen har oppstått. Dette gjør det mulig å reparere lekkasjen raskere.

 

Når kommer Kompauto inn?

Et stort problem som de fleste sliter med i dag, er å finne en god anledning til å installere målepunkter for soneinndeling. Tradisjonelle strømningsmålere krever inngrep i rørene, noe som medfører avbrudd i vannforsyningen, tidkrevende planlegging og fare for komplikasjoner under installeringen. Dessuten skal målerne vedlikeholdes, noe som vil medføre nye avbrudd i vannforsyningen.

 

Kompauto har i mange år testet ulike løsninger for å finne den mest effektive måten å installere målepunkter i nye, men først og fremst gamle vannledningsnett uten at det skal påvirke driften. Både for rent vann og for avløpsrør, som ofte er den største utfordringen.

 

Våre utenpåliggende strømningsmålere er nøye testet og godkjent nettopp for drift av både vann- og avløpsrør uten kostbare installasjoner, driftsstans og lignende. Installeringen kan gjøres mens anlegget er i full drift.