Logga in
Sök Dela Skriv ut

Nyheter - Flowmaling/zonindelning vannledningsnett i Norske kommuner

Flowmaling/zonindelning vannledningsnett i Norske kommuner

De fleste kommuner rundt om i Skandinavia har eller har hatt problemer med å lokalisere lekkasjer i vannledningsnettet, som kontinuerlig oppstår på grunn av gamle rør, tining etc. Dette er problemer som forårsaker høye kostnader i arbeidstimer som består av å lokalisere lekkasjer. Dessuten kan en lekkasje også være med på å skade nærliggende’ ̈ eiendommer, veier osv. som igjen kan gi unødvendig høye kostnader.

Av denne anledning har Kompauto gjennom flere år arbeidet med å levere flowmålere til ulike kommuner for å forenkle og kostnadseffektivisere dette arbeidet. Kompauto har satt sammen en pakkeløsning bestående av flowmålere til målingen, og i de tilfeller hvor strøm ikke er tilgjengelig, batteri, laderegulator og solcellepanel. På denne måten er man ikke avhengig av strømtilkobling ved hvert eneste målepunkt.


Kompauto har videre sett på mer effektive måleprinsipper. Tradisjonelt har induktive (elektromagnetiske) måleprinsipper vært brukt for måling av vann i ledningsnettet. Anledningen til at nettopp denne metoden anvendes er først og fremst fordi at denne typen måleprinsipper har eksistert på markedet i veldig mange år, og brukeren føler seg av den grunn komfortabel med det. Kompauto har i flere år tilbudt alternative måleprinsipp i form av ”Clamp-on ultralydmåling” som for dette formål har betydelige fordeler sammenlignet med den tradisjonelle maten å måle på.


Fordeler med clamp-on ultralyd sammenliknet med induktivt måleprinsipp:

  • Ultralyd behersker hastigheter ned til 0,03 m/sek. Fordel ved lavt forbruk på nattetid.

  • Montering og eventuellt vedlikehold kan utføres parallellt med full drift.

  • Ingen kontakt med vann, noe som gjør det nesten vedlikeholdsfritt.

  • Ufølsom for lyn og torden.

  • Innkjopskostnaden er den samme uavhengig av rørdimensjon. Samme sensorer fra DN50 og oppover.